Χειμωνιάτικο μπριάμ με ΦΕΤΑ ΤΑΧΑΣ, σε 1 ταψί!

Χειμωνιάτικο μπριάμ με ΦΕΤΑ ΤΑΧΑΣ, σε 1 ταψί!

Γήινο, χορταστικό και με μπόλικη φέτα, γιατί και ο χειμώνας έχει το δικό του μπριαμ!

Τα λαχανικά του χειμώνα κρύβουν τις χάρες τους, που αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο με το που τα βάλεις να μελώσουν μέσα στον φούρνο. Θέλουμε κάτι γήινο και χορταστικό. Βάζουμε ό,τι λαχανικά και ρίζες έχουμε εύκαιρα μέσα σε ένα ταψί, βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο, τα αρωματίζουμε με θυμάρι και λεμόνι και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Κι επειδή μπριάμ δίχως φέτα, δεν γίνεται, προς το τέλος τα πασπαλίζουμε με μπόλικη Φέτα ΤΑΧΑΣ!

Υλικά για το μπριάμ

  • 200 γρ. Φέτα ΤΑΧΑΣ
  • ½ κουνουπίδι (τα μπουκετάκια)
  • ½ μπρόκολο (τα μπουκετάκια)
  • 500 γρ. πατάτες baby, κομμένες στη μέση
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, σε κύβους
  • 2 παντζάρια, σε κύβους
  • ½ κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)
  • 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1) Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αλατίζουμε καλά και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε αμέσως και τα τινάζουμε καλά από τα νερά.

2) Ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί φούρνου το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3) Σε μπολάκι ανακατεύουμε περίπου 100 ml ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και την μουστάρδα και περιχύνουμε με το μείγμα τα λαχανικά. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

4) Τοποθετούμε το μισό κεφάλι σκόρδου και τις 2 λεμονόκουπες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, αλείφουμε τις επιφάνειές τους με το υγρό μείγμα από το ταψί και πασπαλίζουμε όλο το περιεχόμενο με τα φυλλαράκια από το θυμάρι.

5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα τα λαχανικά. Κατα την διάρκεια ψησίματος ανακατεύουμε 2-3 φορές τα λαχανικά για να μην στεγνώσουν τα πάνω-πάνω.

6) Βγάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με ΦΕΤΑ ΤΑΧΑΣ και την ξαναβάζουμε στον φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ακόμα.

Καλή μας όρεξη!

Share